RSS

Friday, 8 June 2012

Dia Lumpuh Tetapi Mampu Mendirikan

Nak Sedut Semangat Insan Ini...
- Sheikh Ahmad Yassin -

Hehe..rasa nak tergelak pun ada apabila budak kecil bermimpi untuk menjadi orang-orang besar..kikiki..
Heiii....!!! atas dasar apa kau bicara demikian?

Sekarang, kesihatanku tidak mengizinkan aku untuk bergerak laju. Hermm..tidak bergerak laju tidak bermakna tidak aktif. iya kan??

Aku didatangi suara-suara yang mengadu perihal 'mencari spirit yang hilang' di bumi yang ku jejaki sekarang. Aduh, begitu parah keadaannya. Setahun aku berada di 'luar', sekembalinya ke sini, wow...begitu dahsyat detik-detik ke......nya.... hehe teringat pula teori-teori tamadun yang pernah dikemukakan oleh pengkaji tamadun Islam dan Barat. Kitaran, rythm....aku mungkin tenang 'menerima' cerita-cerita dahsyat yang sudah terjadi di sini..kerana mungkin memahami secebis tentang ilmu jatuh bangunnya tamadun. oh, ada ilmu, jiwa tenang. Tenang pula bukan bermakna tidak perlu berbuat apa-apa. sekali lagi..iya kan?

Aku diuji dengan masalah kesihatan. Sabar dengan ujian. Sabar itu indah. Aku bahagia dengan bersabar. Sabar membuat kita lebih teliti memperhati hikmah Tuhan Yang Maha Memberi. 

Terasa segala yang ingin dilakukan menjadi terhad, terbatas.. Tidak mampu buat swing kick sudah..hehe. Tetapi, kagum sangat kan dengan insan ini (sila lihat gambar). Tenang dengan kerusi roda. Tenang dalam perasaan yang mungkin pernah dirasakannya sangat terbatas untuk melakukan sesuatu. Tetapi, hakikatnya, insan ini telah berjaya melakukan sesuatu!

Walaupun keadaan 'kurang upaya' yang berbeza..tetapi itulah hakikat keadaanku sekarang. Fizikalku agak 'kurang upaya' dan insyaAllah akan beransur berupaya. Cuma hal itu memerlukan proses. Dan terimalah, proses itu benar-benar memerlukan masa dan as-sobr.

Hanya kedahsyatan situasi yang tak begitu dahsyat yang berhadapan sekarang sebagai latihan sebelum melangkah keluar ke dunia sebenar kedahsyatan yang memang dahsyat dan untuk berdepan dengannya memerlukan sesuatu yang dahsyat juga..untuk kali ini, cuma latihan...ibarat doktor pelatih yang kena juga bertindak menginjek pesakit..ibarat lagi juruterbang yang berlatih memandu kapal terbang err..memandu ka?? di dalam cockpit olok-olok...tetap kena bertindak dengan kemahiran dan kesungguhan.

Insan ini bertindak dengan caranya yang berada di kerusi roda yang berjasa. Beliau tidak perlu berdiri bangkit untuk membangkitkan orang-orang di sekelilingnya. Tidak perlu berlari untuk mengejar kejayaan yang telah dilakarnya. Tidak memerlukan senaman yang mantap bergaya untuk menjaga stamina yang menyebabkan beliau bertahan meperjuangkan apa yang diinginkan sehingga stamina itu mampu membius generasi selepasnya di seluruh dunia. Jadi, apa yang telah dilakukan? Dan, caranya apa?

SUARA EMAS nya...

Suaranya tidak lumpuh untuk membangkitkan jiwa-jiwa pemuda Palestin.

Suaranya tidak pernah bosan mengatakan yang haq.

Suaranya adalah suara yang menghapus kelumpuhan pemikiran umat.

Suaranya adalah suara pembangkit dari kelekaan dan lena panjang.

Suaranya menjadi lebih berkuasa dari apapun anggota tubuh lainnya.

Suaranya telah menimbulkan kegerunan di hati musuh-musuh agama.

Hanya dengan suara, dia diangkat oleh umat.

Hanya dengan suara, dia itu adalah salah seorang pemimpin umat Islam.

Jadi, apa lagi alasan umat Islam kini untuk tidak terus berjuang sedaya upaya? Dari sekecil-kecil hal hinggalah kepada yang sebesarnya. Kerana Islam mengajar penuh teliti dari sekecil-kecil hal hinggalah sebesar-besarnya. 

Apa yang membelenggu adalah pemikiranmu sendiri. Adakah ingin terus lembik meratap tangis dengan kegagalan bermujahadah kononnya bermujahadah yang berkali-kali itu? [diriku hanya insan biasa...waaaa... ;'( ....-konon...] atau  tidakkah terasa ingin melihat hal itu sebagai gagalnya mencari kaedah yang benar untuk bermujahadah? Andai dirimu menjumpai caranya yang sahih, maka sucilah perjuanganmu. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan maghfirah-Nya kepada yang tidak jemu berusaha mendapatkan kaedah yang sahih itu.

Renungan..
Berapa ramai yang dianugerahkan dengan 'cukup upaya' tak lupa juga yang 'lebih upaya' namun tidak mampu membangkit manusia ini dari tidur dan tidak mampu menganjak paradigma umat ini. 

No comments:

Post a Comment